kadak
*new*
04.01.2011 22:55:34 ( 44138 )
Krátké pojednání nad cenami bytů, cenami, světem, vesmírem a tak vůbec směřující hlavně ke Kutačovi, ale zejména ke komukoli, kdo si to chce a bude mít nervy přečíst to až do konce
Cenu bytu jsem ohodnotil na zhruba 250000,- Neexistuje žádný vzorec, kterým bych se měl k takovému číslu dopočítat. Je to pouze cena, kterou za slušně vybavenou 3+1, v dnešních podmínkách považuji ještě za morální. Na bydlení by měl mít samozřejmě nárok každý kdo chce pracovat. Zdarma. Tak jako na slušné ošacení a kvalitní jídlo. Vše ostatní je nadstandard. Ovšem i ten bychom si dnes mohli v hojné míře VŠICHNI dopřát. Upřímně Andreji, k čemu by ti byl víc než jeden byt? Hodinový hotel je taky řešení,?
Bohužel v dnešním deformovaném světě tvoří ceny a tím i hodnoty věcí takzvaná neviditelná ruka trhu, která se prý reguluje sama. Nabídka/poptávka. Je to fér hra? Ani jedno ani druhé není pravda. Poptávka je neustále manipulována reklamou. Nutí ti věci které nepotřebuješ a ještě si ten cirkus celý zaplatíš! Geniální. A nabídka? Nabízí se opravdu to co lidé potřebují v dostatečné míře? Pochybuji. Nabídka je právě taková, aby byl v těch zásadních věcech stálý nedostatek, aby neviditelná ruka trhu nemusela s cenami dolů. V roce 2009, když s ?krizí? klesl zájem o byty, co udělali developeři? Udrželi tempo stavění? Zlevnili byty? Nikoli. Zakonzervovali stavby, vyhodili dělníky a čekali na ?lepší zítřky?. Tak pracuje neviditelná ruka trhu. Nikoli pro lidi, ale pro zisk! Stejně tak pracuje liberální ruka trhu s prací. Práce jako obchodní komodita. Život jako obchod? Práce je přeci život!
Práce se za poslední století strašně zjednodušila. Technologické pokroky ve všech odvětvích. Vyrábíme tolik věcí, že je raději co dva roky vyhazujeme, abychom výrobu a tím zisk nejbohatších udrželi. Ne, nepodělíme se, ale raději si co rok koupíme nové PC, co tři roky nové auto. Budeme co půl roku oblékat nové hadry. Hromadíme skládky. Kdo, nebo co nás k tomu tlačí? Přebytek výroby nad spotřebou a nutnost docílit zisk. Zisk je ten motor, nikoli životní úroveň lidí, jejich inteligence, poznání, vzdělání a úroveň zdravotnictví. Jen ZISK. Magické slovo, raději si jej zapamatujte. Provází nás všude.
Práce se za poslední století strašně zjednodušila. Technologické pokroky ve všech odvětvích jsou za poslední roky obrovské. Vyrábíme tolik věcí, že je nepotřebujeme. Tak proč chodíme do práce pět dnů v týdnu, čtyři týdny v měsíci, celý rok? Proč se nám pracovní doba nezkracuje, ale má se nám o čtvrtinu prodloužit? Vždyť právě tohle je ten pozdější odchod do důchodu. Reálné prodloužení pracovní doby! Protože jde zase jen o ten zisk. Zisk, zisk, zisk. ZISK! Říkal jsem to, magické slovo.
Práce se za poslední století strašně zjednodušila. Technologické pokroky ve všech odvětvích jsou neslýchané. Tak proč platíme nesmyslné ceny za věci, které tu cenu nemůžou mít? Tisíciprocentní marže nasazená na věci, které nepotřebujeme? Na značkové mikiny, a kalhoty, za elektroniku, za spotřební balast, kterého z mašin v Asii a Latinské Americe padají tisíce za minutu? Protože tím někomu vytváříme ZISK. Obrovský zisk a ti lidé ?tam? nemají ani lékařskou péči. Jen televizi, která je oblbuje, aby to u těch mašin sežrali.
Práce se za poslední roky strašně zjednodušila. Technologické pokroky napříč všemi průmyslovými i zemědělskými odvětvími natolik zvedly za posledních 100 let produkci, že by se nikdo nemusel mít špatně. Nebýt BANK, dluhu, reklamy a ostatních podvodných léček a institucí tohohle zlotřilého a nelidského systému jež se hrdě zove kapitalismus. Kapitalismus, který ve většině států světa pomalu přechází v tolik obávaný fašismus. Jak jinak lze nazývat totalitní diktatury ovládané kapitálem po celém světě? Jak jinak lze nazývat takzvanou demokracii v U.S.A. ? V zemi, kde tě můžou jako občana cizího státu věznit jak dlouho chtějí? Kde tě můžou mučit? V zemi, kde akcie soukromých věznic stoupají s obsazeností jednotlivých zamřížovaných kójí? Jak jinak lze nazývat systém nežli fašistický, který je pro udržení zisku úzké skupiny lidí schopen rozpoutat nikdy nekončící války proti neexistujícím nepřátelům? Neznám příhodnější slovo, než fašismus. Zrůdný systém, který přes možnost vytrvořit reálný blahobyt pro všechny preferuje přerozdělení hodnot ve prospěch absolutní menšiny.
Práce se za poslední roky strašně zjednodušila. A jako odměnu za to budeš mít ty? Nesmyslnou cenu bytu, platbu za nekvalitní vzdělání a za doktora, který tě nebude chtít vyléčit, ale jen a jen léčit. Zdravý mu zisk nepřineseš.
Proto mi vstávají vlasy na hlavě, když slyším z tlamy některého našeho politička, že musíme krotit dluh, aby jej naše děti nemusely splácet. Tihle ti političci jsou pouze dvojího druhu. Buď moc dobře vědí, že žádný reálný dluh nemůže existovat, že je to pouze nástroj novodobého fašistického otrokářství. Nebo jsou to tupá, neschopná hovada, která jen papouškují lži svých chlebodárců. Oba druhy političků jsou pro mne naprosto nepřijatelné a patří jim řemenem naplácat a poslat je těžit drahé kovy do hlubinných dolů.
Dožíváme se zlomového období. Akutně hrozí pád téhle civilizace založené na zisku. Nemá se kam dále rozšiřovat. Americká centrální Banka ? vlastně světová centrální SOUKROMÁ banka tiskne peníze jako zblázněná a pod taktovkou Měnového fondu zadlužuje celý svět. Ale svět má jednu vlastnost. Je kulatý a má i pevně dané hranice, dané jeho fyzikálními vlastnostmi. A těch už ta globalizace dosáhla. Z hovna se bič donekonečna plést nedá. Nebude odkud vracet to co neexistuje. Jakmile si to lidé uvědomí, nastane strašlivá mela a toho bych se fakt nechtěl dožít? věř mi Andreji, tohle jsem si nejen nevymyslel, ani nedomyslel, ale nedokážu si to ani představit.
Chtěl jsem napsat něco fakt krátkého a méně expresivního, ale když já to pak nikdy nevydržím,... hlavně jsem to po sobě nečetl, takže pokud jsem se třebas někde myšlenkově zamotal nebo snad zacyklil, odpusťte mi to.