kadak
*new*
11.02.2010 13:42:14 ( 34096 )
deus:
Pěkný článek se kterým na výsost souhlasím s většinou co tu píšeš. (To je ale divné, že?). Bohužel nemůžu souhlasit, že "odírání z kůže a nečistá cesta" není chybou systému, ale chybou konkrétních lidí. Tohle není možné, pokud se podvod a odírání stávají pravidlem. Že tyhle ?nešvary? nejsou výjimkou ani ve ?vyspělých demokraciích? je zřejmé. Pro mne zcela jasná věc. Nikoli chyba systému, ale jeho průvodní a základní vlastnost. Na netu najdeš spoustu článků týkajících se odírání a švindlování i v ?renomovaných? médiích. Má vlastní zkušenost říká, že tam kam nepadne malý ?commision payment? managementu, nepostavíš nic, vole. Ani lopatou do země nehrábneš. Je to někde jinde lepší? Nemyslím.
Pohádka o rovných šancích je další hloupost. Ono to funguje tak, že ta naše kapitalistická společnost je krásně rozškatulkovaná do tříd. Procentuelní zastoupení je různé v různých státech podle vyspělosti. Takže pokud chceš skočit o třídu výše, musí z ní do tvojí logicky někdo spadnout. A mu se přirozeně nechce. Něco jako hokejový tým. Někdo hraje pravidelně a spousta lidí sedí na lavičce. Ještě více jenom hráčů jen trénuje. Aby sis sedl aspoň na lavičku, musíš někoho vyhodit. Všichni nemůžou být přeplacený Jágr. Vlastně opačně. Naprostá většina musí jen trénovat, aby Jágr mohl být na svém. To je ten systém. Samozřejmě netvrdím, že jednotlivec nemůže uspět, když se hodně snaží. Říkám jen, že nemůžou uspět všichni co se snaží. Vlastně naprostá většina z nich (viz 90. léta, kdy bylo více podnikatelů než zaměstnanců).
Rozhodně přeji Mrakovi uskutečnění jeho jakéhokoli zvukařského snu (jen nevím, zda jsou dva maníci, kteří to ozvučí za něj právě ten sen). Jen by mne zajímalo, kolik kulí by Mrak potřeboval, kdyby se do jeho ?rajónu? nasrala nadnárodní společnost ?1. Internacionální Zvukařská?. Zřejmě by to nebyl Hummer v čem by mrak jezdil (nemyslím, že by mu to nějak vadilo). Dále by mne zajímalo, kolik kulí bude potřebovat např. p. Bakala jr. k tomu aby rozjel jakýkoli byznys. Třeba uhlobaronství. Předpokládám, že mě by nestačily ani troje kule sloní.
Abych to shrnul, nevadí mi VŮBEC podnikání s kulema, vadí mi nespravedlivé přerozdělování nikoli dle zásluh, ale podle pravidel, které si vymyslí ti, pro které je to výhodné. Zeptej se někdy ičařů (podnikatelů s kulama), kteří dřou právě jako ti barevní v USA, jak vnímají realitu kapitalismu. Jak si vedou ve skvělém švarcsystému. Záleží jen a jen na osobní morálce jejich ?zaměstnavatelů? zda a kolik jim zaplatí, smlouva nesmlouva. Protože když je boss ojebe, jejho jediná obrana je, že už tam nikdy nepřijde. Chyba jednotlivců? Nebo kdo si ty zákony píše? Kdo se dostane do prdlamentu? A na základě čeho? Čí nároky se prosazují? Kdo lobuje za své zájmy? Zřejmě ičaři, drobní podnikatelé, dělníci a řidiči kamiónů, podle toho toho to vypadá.
Jsem hrdým členem střední třídy. Doufám. Nikdy jsem se neměl líp. Mám auto, bydlím si a právě jsme si koupili televizi (dívám se na ni téměř výhradně na sport na Simpsnovi a DVD). Rozhodně netrpím nedostatkem. Zajdu si na pivko i jídlo do hospody a nezrujnuje mě to. Tak proč si stěžuju? Protože už nyní je řada lidí, kteří si tohle dovolit nemůžou. A bude hůř, protože už teď to začíná být cítit!
P.S. (ani jednou jsem si to po sobě nepřečetl, páč nemám čas... takže tolerujte prosím překlepy pod.)