kadak
*new*
22.11.2011 13:19:34 ( 53206 )
Příští rok prý bude hluboká recese (najednou si to uvědomil i Kalous Pičatý). Samozřejmě je jistá skupina lidí, kterých se to nedotkne. Prý to není tak úplně správně, ale nic se s tím nedá dělat.
Nedá se hodit rukou šutr na měsíc. Nedá se dýchat kyslík rozpuštěný ve vodě. Nedá se chujem vybulit dub. Ale proč by se nedalo nic dělat s tím, aby se recese nejvíce dotkla těch, kteří ji zcela záměrně způsobili? To je přece blbost,...
EDIT:
Už na počátku nového milénia jsem četl články například od pana Egona Bondyho (měl jsem jeden z nich vylepený dokonce nad postelí na kolejích, možná si někdo vzpomene), ve kterých psal, že kapitalismus spěje k obrovské, dlouhotrvající a vlastně nikdy nekončídí krizi. Hovořil o době, které není příliš vzdálená (z dnešního pohledu současnost), kdy budou moci burzovní makléři pomocí mobilních zařízení odkudkoli na světe "točit" neskutečné peníze, což jen krizi kapitalismu urychlí. To co dnes překvapuje mnohé "ekonomické odborníky" o tom jiní mnohdy vysmívaní psali a píšou již léta. Že jsme na prahu největší krize mě vůbec nepřekvapuje. To že zaprodaní pseudoodborníci točí nesmysly o funkčnosti tržního mechanismu a o "reakcích trhu" (což reálně znamená, že banda kokotů v ponožkách za dvacet tisíc koupí jedním kliknutím reálně neexistující cenné papíry ještě více neexistujícími penězi) o budoucí kontinuitě a o nastartování ekonomiky, to mě taky nepřekvapuje. Co mě zaráží, že laická veřejnost zatím nic nedělá. O nic se nazajímá a v klidu se nadále zadlužuje a nakupuje spotřební tretky jako smyslů zbavená. 99% lidí sedí na prohnilé větvi a kříčí ráz dva, ráz dva a společně větev podřezávají. Podnikatelé, zaměstnanci, důchodci. Všichni jsme na té už skoro uřezané větvi.
Kdo věří, že je krize důsledkem nějaké "bubliny" s realitymi v U.S.A., to musí být blb. Krize realit byla jen prvním větším příznakem toho, že kapitalismus je u konce, přesně tak, jak mnozí očekávali.
Tak čemu se Kalous diví?
EDIT2:
To že je kapitalistický systém u konce je očividné. Ještě nikdy v historii nebylo naakumulované takové množství majetku - moci do tak úzké skupiny lidí v globálním měřítku (podobně tomu bylo třeba v Rímě, kdy obchodníci měli tolik peněz, že peníze strácely hodnotu. Tak si za ně kupovali bezcenné pozemky na poušti. A císař i stát byli tak zadlužení, že podléhali kontrole obchodních špiček). Že k tomuto stavu společnost podle svých zákonitostí musí dojí, to se vědělo už v předminulém století, jak jsem ostatně psal výše. Jde o to, v co se systém přerodí. Mám strach, že kecy o ideálních dvou miliardách lidí na zemi nemusí být úplné nesmysly. Mám strach, že po zhroucení ekonomiky (dle mého názoru v jisté míře nevyhnutelném) přijde "pomoc". Ochrana ekonomiky proti dalším výpadkům - krizím. Nadnárodní centrální superbanka. Big brother, fašismus totalitaris, čip v hlavě, tetování na předloktí - Kurva mám fakt obavy. Populárně se tomu říká NWO.