kadak
*new*
13.04.2011 08:14:12 ( 47202 )
Gumy a stěrače
Jaro už opakovaně silně zabušilo na dveře. Bylo tedy na čase přezout. Rozhodl jsem se, že cosik ušetříme a tak že přehodím kola na našem krásném bleděmodrém šípu ve tvaru krabice vlstníma rukama před domem. Zimní plecháče, za krásné letní elektrony obuté Continentalkama ContiSport R16/205/55. Míry jsou to krásné, že? Když jsem disky vyměňoval, celou dobu jsem doufal, že kolem nepůjde Mario, který bydlí ve vedlejším vchodě. Jeho pomoc dobře míněnými radami s Malrborkou v ruce jsem opravdu nepotřeboval (tak jak jsme se včera v klubu bavili a smáli se tomu). Práce to byla strašná. Né, že bych nikdy nepřehazoval zimáky za letňáky a naopak. Na Felicii jsem to dělal pravidelně několik let, ale vždy jsem na to měl místo, což u domu nemám. Z jedné strany mne limitoval obrubník, jehož povrch mi opakovaně brousil klouby při točení heverem, z druhé strany jsem byl několikrát málem zajet kolemjedoucími spolubydlícími ze stejného sídliště. Nakonec se výměna podařila. Problém nastal, když jsem se podíval na gumy. Gumy na pravé straně se jevily v pořádku, ale na levé vypadají, jakoby byly namontovány opačně, čili naopak. Zděsil jsem se, že mám všechny gumy ?pravé?. Naštěstí jsem nezpanikařil, nikoho nepojebal a na webu jsem si dohledal, že existují gumy: symetrické, asymetrické a směrové v kombinaci s předchozími názvy. Mé jsou tedy asymetrické a obousměrné u kterých se řeší pouze obutí na disk, vnější a vnitřní strana, a směr otáčení je prostě buřt. Kdo by to byl řekl? Já něco takového vůbec netušil,...
Na voze máme původní stěrače, které ?jeví známky opotřebení?. Už v zimě jsem chtěl zakoupit nové, jenomže se mi nedopatřením podařilo koupit stěrače o několik palců kratší a tak skončili na firemním KIAkovi. Byl jsem po firemním večírku a i po přesném proměření stěračů jsem prostě chybil. Z toho plyne poučení: ?Nikdy nekupuj stěrače po firemním večírku?. Při tom jsem si vzpomněl na mnohem legračnější historku. Můj milovaný otec vlastní auto Fiat. Chtěl taky cosik ušetřit a tak nekoupil stěrače nové, ale jen gumičky do výměny. Táta nasadil na stěrač gumičku a 5cm gumy mu přečuhoval. Povídá: ?Dívej se na ty Italy, jací jsou to hňupi? a přečuhující kus gumy nožem uřízl. Za několik okamžiků nasoukal druhou gumu a.... na druhé gumičce mu 5cm chybělo. Z toho vyplývá: ?Nikdy nevěř Italům, vždy mají jednu gumičku delší a druhou kratší...?