kadak
*new*
11.12.2013 10:45:35 ( 75839 )
V práci jsem uslyšel dotaz jednoho kolegy: ?Co pro Vás znamenají Vánoce??
Zamyslel jsem se. Přestože, pod vlivem tlaku zeleného marťana a Vojty Kokotka na nákup tabletů a zavázání se k ?výhodným tarifům? mám nenávistné tendence na Vánoční čas nadávat, uvnitř v sobě mám Vánoce vlastně velmi rád.
Dávno je pryč čas, kdy jsme s bratrem plni očekávání dojídali kapra se salátem, (já bez salátu, brácha bez kapra) a naslouchali, až stromeček zacinká. Když konečně stromček rukou našeho táty zacinkal, nervózně jsme vyrazili ke stromečku zkontrolovat, jestli jsou pod ním všechny ty úžasné hračky, které jsme během roku ve skříních vyšňupali. Rodiče se na nás radostně dívali, jak vytahujeme jednu zabalenou krabici za druhou a s ?kulatýma očima? hledíme na odhalené dárky a vzrušeným hlasem si je navzájem popisujeme,...
Dnes jsme vyměnili radost z dárků za to, že se potkáme, že si necháme nahlédnout do svých životů, které už žijeme nějakou dobu odděleně. Dárky si dáváme dál a možná i stojí i více peněz, ale přesto jsou pouhou dekorací, doplňkem k našemu rodinnému setkání. A tak to bude i nadále, i když se zřejmě setkáváme letos 24. prosince naposledy. Sejdeme se i příště, byť o den, o dva později, účel bude splněn i tak...
Neodtržitelnou součást Vánočního času tvoří večírky. Firemní, rodinné, přátelské, je jich mnoho. Některé se dají krásně ?užít?, jiné se dají výhodně ?zneužít? a ty firemní se dost často, alespoň ze začátku, musí zkrátka ?přežít?. Přesto je mám nakonec všechny rád, i když je mi zřejmý jejich zcela drastický dopad na zdraví. A to hned ráno, kolikrát po poledni po probuzení,...
Dalším důležitým aspektem Vánočního času je možnost setkání se s kamarády a přáteli. Zahrát si po roce zimní fotbálek bez jasně ?ohraničených? pravidel, nechat si ujet několik vlaků z Grygova na konec přespat u někoho doma. Zkrátka zažít něco, co Vám pracovní nasazení v systému pět dní v týdnu, osm a půl hodiny denně není umožněno. Být na chvíli opět svobodný a navíc mít na pivo. Ne jako na škole...
A to jsem ještě nezahrnul bombastické zakončení roku v kruhy nejmilejších a nejlepších přátel, na silvestrovské chatě.
Zkrátka milý zelený marťane, Vojto Kokotku a další, kteří se snažíte naplnit ekonomický potenciál Vánočního času, snažte se jak chcete, i kdybyste si nacpali všechny ty tarify do nosu a tablety do uší, stejně mi ten Vánoční čas nemáte šanci pokazit!