kadak
*new*
04.03.2011 10:19:20 ( 46086 )
Šel jsem za chlapama od elektriky na hlavní budovu. Na dílně bylo prázdno, prázdno, světla zhaslá a bylo úplné ticho. O tom, že se přeci jen v elektro výrobně něco dělo svědčily pouze tři rozváděčové skříně, ze kterých trčely nezapojené dráty a několik ?modulů? jističů a relátek zacvakaných do ?din lišt?. Úzký paprsek světla zpod dveří zámečnické dílničky prozradil, kam se všichni poděli.
Otevřel jsem dveře zámečnické dílny a k uším mi dorazil hlahol a veselí. Na stolních nůžkách stál obrovský popelník, který přetékal vajgly a cigaretovými krabičkami. Ve čtvercové místnůstce se podél stěn krčilo asi patnáct chlapů, jedna polovina poctivě vykuřovala, že byla v dílně mlha vhodná ke krájení a druhá polovina chlapů pojídala svačinky, které jim připravily jejich manželky a maminky.
U prostřed u ponku s obrovským svěrákem stál Luďa Koblih. Vysoký, vousatý, hubený chlap se zrzavými vlasy jako vrabčí hnízdo. Červené seprané monterky mu končily v půli lýtek a před pádem dolů je jistil pouze pár kvalitních kšand s obrázkem piva a nápisem ?I love beer?. Firemní, kdysi černé tričko zdobilo několik velkých děr a postavu dokreslovala sportovní bleděmodrá plátěná čepice s nápisem Autoturist. Luďa vesele deklamoval své zážitky z předchozích zaměstnání a při tom kouřil jednu balenou dutinku za druhou.
?To když zme robili na elektrarně, tak nam v sedumdesatem přišli z německa ty trafa.? a láskyplně si potáhl z připravené cigarety. ?Ten olej co byl ve vnitřku vykypal na ty palety synci, my zme zebrali a přimo na šichtě zme ty palety rozflakali na male kusky.? zase si potáhl a rozhlédl se po obecenstvu, jestli ho všichni poslouchají. ?Po fajrontu zme ty kusky nahazali za plotek a potem zme zajeli dvanacetrojku a všecko zme nasmykali na hromadu a tu zme pak naložili.? A labužnicky si potáhl, když mluvil dál, kouř mazlivě vyfukoval. ?Když sem doma potem fukl do pecka tu dubovu kostku od teho trafo oleja z palety, ten pecek enem zahučel, že sem myslel že vystartuje jak raketa. A jak se ten pecek potem hřal synci, lepči než jakesik pojebane peletky? A všichni kolegové uznale pokyvovali hlavou,...